Forum Internetowe - SZELMA

Kuchnia => Chleb na zakwasie => Wątek zaczęty przez: widoczek w kwiecień 04, 2018, 12:08:01 pm

Tytuł: Chleb na zakwasie piwnym
Wiadomość wysłana przez: widoczek w kwiecień 04, 2018, 12:08:01 pm
Chleb na zakwasie piwnym - https://smakowitychleb.pl/ (https://smakowitychleb.pl/chleb-na-zakwasie-piwnym/)



Chleb na piwnym zakwasie nie powinien nikogo dziwić, w końcu nie od dziś wiadomo, że to świetny środek spulchniający. Dodaje się go do ciast i do naleśników, a także do chleba!

Do zrobienia takiego chleba potrzebny jest aktywny zawkas żytni i odrobina cierpliwości. Nie pochłania on co prawda dużo czasu w kuchni, ale jego wykonanie trzeba podzielić na dwie partie, a właściwie dwa dni.



Najpierw, najlepiej wieczorem łączymy aktywny i dokarmiony zakwas z podgrzanym piwem i mąką. Zaczyn piwny mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin, czyli po prostu na noc w ciepłym miejscu.



Następnego dnia rano lub w południe (kiedy znajdziemy na to trochę czasu), przygotowany wcześniej zakwas łączymy ponownie z letnim piwem  i mąką. Tym razem przyprawiamy go również solą i pieprzem.




Dalej postępujemy już podobnie jak z innymi chlebami na zakwasie. Potrzebujemy 2-3 godzin, by ciasto odpoczęło w ciepłym miejscu. Na koniec pieczemy go 30-40 minut  i chlebek gotowy!



Naprawdę warto się poświecić i wykonać tych kilka prostych czynności, bo chlebek jest po prostu cudowny.




Dzięki piwu jest wilgotny w środku, jego miąższ ma ładne dziurki. Po naciśnięciu chleba kciukiem, wraca on do swojej pierwotnej formy. Pięknie pachnie, a przede wszystkim świetnie smakuje.

Co ciekawe smak piwa wcale nie jest wyczuwalny na początku, ale nadaje chlebkowi charakterystycznego, lekko słodkawego smaku.

Świetnie się sprawdzi jako dodatek podczas grillowania, jak i zagryzka do piwa w postaci kanapek :)

zakwas piwnychleb na zakwasie piwnymchleb piwnychleb piwny na zakwasie
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
35 min
Calkowity czas:
35 min