Forum Internetowe - SZELMA

Kuchnia => Chleb na zakwasie => Wątek zaczęty przez: widoczek w marzec 20, 2018, 19:54:53 pm

Tytuł: Chleb żytni - wersja pierwsza
Wiadomość wysłana przez: widoczek w marzec 20, 2018, 19:54:53 pm
Mam ochotę w niedzielę zrobić chleb z tego przepisu. Wygląda ciekawie.


  1.  165 g aktywnego zakwasu żytniego
  2.  120 g mąki żytniej razowej typ 2000
  3.  100 g + 150 gmąki żytniej typ 720
  4.  2 łyżeczki soli
  5.  300 ml ciepłej wody.


Instrukcja

    Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej typ 720.

    Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.

    Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny

    Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję.

    Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia

    Przełóż ciasto do formy, formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Jeśli nie chcesz rozgrzewać palnika na całą noc, rozgrzej piekarnik do 60 stopni, wyłącz i umieść w nim formę zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
    Po upływie tego czasu chleb powinien urosnąć do wysokości formy.

    Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę.

 Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy.
    Daj bochenkowi ostygnąć.


Przepis ze strony
https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-na-zakwasie-2/ (https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-na-zakwasie-2/)

Tytuł: Odp: Chleb żytni - wersja pierwsza
Wiadomość wysłana przez: widoczek w marzec 29, 2018, 19:28:36 pm
Robiłem 2 razy. Pierwszym razem  ciasto było bardzo sztywne i nie urosło.  Teraz ciasto spada z  łyżki do blaszki.

4 porcje.

1kg     zytniej 720
480g  zytniej razowej
660g  zakwasu
1,2l    wody

4 godziny ciasto.
Foremki czas: 8 godzin w foremkach w temp 22 stopnie . Zdjęcia może potem wstawię. Cheb z większa ilości ziaren nie wyrósł jak trzeba za to ten z kminkiem był w sam raz.

Tytuł: Odp: Chleb żytni - wersja pierwsza
Wiadomość wysłana przez: widoczek w maj 13, 2018, 14:34:40 pm
ostatni wyszedł mi ten chleb na piątkę 8)  ! poniżej przepis na 13 chlebów po 900g ciasto w foremce.


1. ZAKWAS - cały słój  zakwasu żytniego (tylko i wyłącznie 2000) - zakwas stał tylko 3,5 doby aczkolwiek następnego dnia pojechałem sobie...


2. MĄKA - 4 kg mąki razowej żytniej (bez 720 bo nie miałem)


3. SÓL - 120 gram soli (czyli 12 łyżeczek soli) - to maksimum, a chleb jest jednak troszkę za słony ;)


4. WODA -  3 litry wody - w fazie końcowej można dolać jeśli jest za gęste.

5. Słód jęczmienny - 100 gram zaparzanego słodu.

6. Słonecznik -  500g  słonecznika jest w sam raz

Czas pieczenia 13 foremek poukładanych jedna koło drugiej to 45 minut. Wkładam do 300 stopni i ustawiam potem górną grzałkę na 220 a dolną 240.  po połowie czasu pieczenia przykrywam górną warstwę foremek folią aluminiową aczkolwiek górne partie chleba szybciej się przypiekają (piec niski).  Piec z 300 stopni szybko stygnie gdy włożysz 13 foremek na raz.



Konsystencja ciasta w fazie końcowej jest rzadka w ten sposób że nie da się nie wypaplać rąk w cieście i tak  samo się nie rozleje w foremce. Foremkę smaruję olejem i posypuję otrębami aby chleb nie przywarł. Zakupiłem ostatnio czarne foremki bo w nich najlepiej się piekł chleb, w srebrnych przywierał i przypalał się od spodu podczas gdy boki były jeszcze "słabe"


Słód jęczmienny miele w młynku do kawy na miał, potem go zaparzam z mąką razową i zakwasem ( słód musi parzyć się w 60 stopniach i nie więcej ani mnie, przez minimum 20 minut).

ze względu na fajne temperatury pora letnia chleb łatwiej się przygotowuje.

czas wyrośnięcia:  6 godzin w temp 28 stopni (otoczenia)


22 bochenki (1kg chleb)

1. Mąka żytnia 8 kg

2. Zakwas 8 kg

3. Sól 260 g

4. Woda 6 litrów

5.Słód jęczmienny  200 gram



PS
świetny sklepik, raj na ziemi: https://twojbrowar.pl/