Mam ochotę w niedzielę zrobić chleb z tego przepisu. Wygląda ciekawie.
1. 165 g aktywnego zakwasu żytniego
2. 120 g mąki żytniej razowej typ 2000
3. 100 g + 150 gmąki żytniej typ 720
4. 2 łyżeczki soli
5. 300 ml ciepłej wody.
Instrukcja
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz 150 g mąki żytniej typ 720.
Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aby stworzyło lepką konsystencję przypominającą zakwas.
Odstaw miseczkę z mieszaniną w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny
Po upływie tego czasu dodaj do mieszaniny 150 g mąki żytniej typ 720 i zagnieć, aby stworzyło jednolitą konsystencję.
Prostokątną formę do wypieków wysmaruj tłuszczem i obsyp naokoło otrębami/bułką tartą/mąką z pełnego przemiału, aby chleb nie przykleił się podczas pieczenia
Przełóż ciasto do formy, formę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na całą noc. Jeśli nie chcesz rozgrzewać palnika na całą noc, rozgrzej piekarnik do 60 stopni, wyłącz i umieść w nim formę zostawiając lekko uchylone drzwiczki.
Po upływie tego czasu chleb powinien urosnąć do wysokości formy.
Piecz go w rozgrzanym wcześniej do 220 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. Czas zależy od stopnia rozgrzania piekarnika, dlatego aby sprawdzić czy bochenek jest już gotowy, wsadź w niego wykałaczkę.
Jeśli nie przyklei się do niej ciasto, wyjdzie sucha, oznacza to, że chleb jest już gotowy.
Daj bochenkowi ostygnąć.
Przepis ze strony
https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-na-zakwasie-2/ (https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni-na-zakwasie-2/)
Robiłem 2 razy. Pierwszym razem ciasto było bardzo sztywne i nie urosło. Teraz ciasto spada z łyżki do blaszki.
4 porcje.
1kg zytniej 720
480g zytniej razowej
660g zakwasu
1,2l wody
4 godziny ciasto.
Foremki czas: 8 godzin w foremkach w temp 22 stopnie . Zdjęcia może potem wstawię. Cheb z większa ilości ziaren nie wyrósł jak trzeba za to ten z kminkiem był w sam raz.
ostatni wyszedł mi ten chleb na piątkę 8) ! poniżej przepis na 13 chlebów po 900g ciasto w foremce.
1. ZAKWAS - cały słój zakwasu żytniego (tylko i wyłącznie 2000) - zakwas stał tylko 3,5 doby aczkolwiek następnego dnia pojechałem sobie...
2. MĄKA - 4 kg mąki razowej żytniej (bez 720 bo nie miałem)
3. SÓL - 120 gram soli (czyli 12 łyżeczek soli) - to maksimum, a chleb jest jednak troszkę za słony ;)
4. WODA - 3 litry wody - w fazie końcowej można dolać jeśli jest za gęste.
5. Słód jęczmienny - 100 gram zaparzanego słodu.
6. Słonecznik - 500g słonecznika jest w sam raz
Czas pieczenia 13 foremek poukładanych jedna koło drugiej to 45 minut. Wkładam do 300 stopni i ustawiam potem górną grzałkę na 220 a dolną 240. po połowie czasu pieczenia przykrywam górną warstwę foremek folią aluminiową aczkolwiek górne partie chleba szybciej się przypiekają (piec niski). Piec z 300 stopni szybko stygnie gdy włożysz 13 foremek na raz.
Konsystencja ciasta w fazie końcowej jest rzadka w ten sposób że nie da się nie wypaplać rąk w cieście i tak samo się nie rozleje w foremce. Foremkę smaruję olejem i posypuję otrębami aby chleb nie przywarł. Zakupiłem ostatnio czarne foremki bo w nich najlepiej się piekł chleb, w srebrnych przywierał i przypalał się od spodu podczas gdy boki były jeszcze "słabe"
Słód jęczmienny miele w młynku do kawy na miał, potem go zaparzam z mąką razową i zakwasem ( słód musi parzyć się w 60 stopniach i nie więcej ani mnie, przez minimum 20 minut).
ze względu na fajne temperatury pora letnia chleb łatwiej się przygotowuje.
czas wyrośnięcia: 6 godzin w temp 28 stopni (otoczenia)
22 bochenki (1kg chleb)
1. Mąka żytnia 8 kg
2. Zakwas 8 kg
3. Sól 260 g
4. Woda 6 litrów
5.Słód jęczmienny 200 gram
PS
świetny sklepik, raj na ziemi: https://twojbrowar.pl/