Chleb żytni razowy (przepis na chleb)

Zaczęty przez widoczek, kwiecień 14, 2018, 21:48:31 pm

« poprzedni - następny »
Do dołu

widoczek


http://przepisnachleb.pl/chleb-zytni-razowy-100/

 Chleb żytni razowy 100%. Jeden z lepszych chlebów jakie ostatnio upiekłam. I banalnie prosty w przygotowaniu. Jednak najważniejsze jest, że jest w 100% żytni razowy i wyrasta bardzo szybko (u mnie ok. 2 godzin) - a to wszystko za sprawą słodu jęczmiennego. Składniki wystarczy jedynie wymieszać łyżką. W smaku jest nieco inny od takiego klasycznego razowca na zakwasie - jest mniej kwaśny, bardziej słodki, taki trochę jak chleb zwany litewskim.
Składniki

Składniki na zaczyn:

    60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego
    200 g mąki żytniej razowej typ 2000
    300 g wody

Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek - składniki na zaczyn wymieszać dokładnie i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na ok. 12 - 14 godzin. Można zaczyn pozostawić w zwykłym pojemniku plastikowym z przykrywką, pamiętając jednak że zaczyn zwiększy swoją objętość.
Składniki na ciasto właściwe:

    300 g mąki żytniej razowej typ 2000
    1 łyżka soli
    2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego, mocno palonego *
    120 g słonecznika
    30 g sezamu
    2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
    cały zaczyn z dnia poprzedniego
    250 g letniej wody

* Słód jęczmienny można kupić w postaci mielonej - najczęściej w sklepach internetowych lub na serwisach aukcyjnych.
Przygotowanie

Mąkę wymieszać z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami. Następnie do mąki dodać melasę, zaczyn oraz letnią wodę. Całość wymieszać łyżką, jedynie do połączenia się składników. Pozostawić w misce na pół godziny.

ciasto po wyrobieniu ciasto po wyrobieniu

Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami. Całość przykryć np. folią spożywczą lub zawinąć w zwykłą reklamówkę i pozostawić w cieple na ok. 2 godziny, lub do czasu gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy. Ciasto może urosnąć szybciej, zależnie od temperatury otoczenia.
chleb przed wyrastaniem chleb przed wyrastaniem
chleb po wyrośnięciu chleb po wyrośnięciu
Pieczenie

Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni C, program ,,góra + dół".

Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok. 30-40 minut.

Dobrze jest chleb wyciągnąć z formy na ostatnie 15 minut, ściągnąć papier do pieczenia (jeśli używaliśmy) i dopiec chleb już bez formy. Gotowy chleb postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Kroić dopiero następnego dnia.

Do góry
 
pizza Ciao Bella